top of page
Irene Kinunda Afriyie Jeg er fordi du er Fortellinger om mitt Norge

 299,-

Jeg er fordi du er 
Fortellinger om mitt Norge

 

Irene Kinunda Afriyie var 16 år da hun i 2006 kom som foreldreløs flyktning fra Kongo til Askøy utenfor Bergen. I dag er hun en engasjert samfunnsdebattant og foredragsholder, og fast gjestekommentator i Bergens Tidende. 

 

I sin debut som forfatter gir Irene Kinunda Afriyie et kritisk skråblikk på nordmenn og på integrering i Norge. Hun forteller med humor og varme, og med kjærlighet til et nytt hjemland. 

 

For Irene Kinunda Afriyie går integrering begge veier. «Det handler ikke bare om meg. Det handler ikke bare om deg. Det handler om deg og meg,» skriver hun, og viser til den afrikanske filosofien ubuntu, som sier at vi dannes som menneske i møter med andre. 

 

Hun brenner for å fortelle andre og rikere historier om Kongo og Afrika, innvandring og integrering, nordmenn og Norge. I boken inviterer hun leseren med på en utforskende reise, hvor et underliggende spørsmål er: 

 

Hva er det som skaper muligheter i livene våre? 

 

Da hun i 2023 fikk journalist Sjur Holsens minnepris for sitt formidlingsarbeid, uttalte juryen: «Hennes stil er nyansert og konfliktdempende, men alltid klar. Hun er raus og uhøytidelig, selv når emnet er vanskelig, vondt og kontroversielt.» 

 

Denne boken er hennes bidrag til en større og dypere forståelse av hverandre og vår verden.

Boken ble lansert 1. desember 2023.

«Det beste som kan skje hvis du vil utvikle deg som person, er å møte noen som ikke ligner på deg, som kan noe du ikke kan, og som har opplevd noe du ikke har opplevd.»

«Det er mange ting jeg liker med Norge og nordmenn, men hva liker jeg aller best? Svaret er enkelt, og har fem bokstaver ...»

«Noe av det morsomste jeg vet når jeg er på ferie utenlands, er å møte nordmenn. Så brun som jeg er, er det mange som ikke kan se at også jeg er norsk.»

«Når noen sier «Jeg ser ikke farger», blir jeg bekymret. For hvis du ikke ser fargen min, så tror jeg ikke helt at du ser meg – for min hudfarge handler om mye mer enn bare utseende, det handler om min identitet og min historie.»

«Jeg vil ikke bli definert som person ut fra én uheldig hendelse, for jeg er så mye mer enn krigen som kom til min landsby. På noen områder er jeg et offer, men jeg er også en kjemper, en overlever. Jeg er sterk.»

Smakebiter fra boken

bottom of page