top of page
Runo Isaksen Kongen av Sotra

 299,-

Nominert til 

Kongen av Sotra 
(ungdomsroman)

 

Jan-Kåre («JK») er 14 ½ år. Dette er sommeren da alt kan skje.

 

Når JK blir vitne til at den ekle naboen drukner, forandres alt. Han føler skyld, redsel – og sterk nysgjerrighet. Han bare må finne ut hvem hun svartkledde jenta er, hun som har begynt å dukke opp i nabohuset som kalles asylet. Snart er JK og venninnen Thea så dypt inne i mysteriene at det er for sent å snu.

 

Tematikk: Det handler om å våkne fra sommerdvalen – og gjøre noe, selv om det er farlig. Det handler om annerledeshet, tilhørighet og forelskelse, og følelsen av å bli litt mer voksen for hver dag. Kongen av Sotra: En forundringsbok av spenning og forelskelse!

 

Debut: Etter syv romaner for voksne og to faglitterære bøker: Runo Isaksen debuterer som ungdomsromanforfatter! 

 

Runo Isaksen er oppvokst i Lyngen (Troms) og Stavanger, nå bosatt i Bergen. Har utgitt syv romaner for voksne (seks på Aschehoug, én på Teft forlag) og to faglitterære bøker. Kongen av Sotra er hans aller først bok for ungdommer.

Boken ble lansert 5. mai 2023.

Åtte ungdomsskoleklasser fra tre ulike Sotra-skoler leste «Kongen av Sotra» våren 2024. 

 

Så fikk elevene oppfordringen: Gå sammen i grupper og lag en kort video om romanen!

 

En jury har nå valgt ut de tre beste videoene:

Første plass
01:21
Andre plass
00:45
Tredje plass
00:37

EN HELT PERFEKT UNGDOMSROMAN: «Har du lyst å lese min definisjon på en helt perfekt ungdomsroman, så er Kongen av Sotra et godt valg. Mystikk og dramatikk bærer handlingen fremover, og gjør boken vanskelig å legge fra seg. En fantastisk bra skrevet ungdomsroman, spennende og medrivende.» 

Bokbloggeren

Tine Sundal

SPENNENDE SOMMERLEKTYRE FOR UNGDOM: «Undersjøiske tunneler, våpentrening og bankran. Det som i starten ligger an til å bli tidenes kjedeligste sommer, blir actionfylt og nesten i overkant spennende for JK, 14 ½. Denne fortellingen passer som spennende sommerlektyre for ungdom. To niendeklasser på Sotra har vært medvirkende i arbeidet med manuset, noe jeg tror vil øke sjansene for at målgruppa vil like denne boka!»  

Eira Kluge,

Foreningen les

SPENNENDE UTVIKLING: «Spenningsroman for ungdom med mye indre handling hos JK, og hvordan han overtenker, men likevel kommer seg gjennom situasjoner med modige avgjørelser. Spennende utvikling som overrasker. Godt jobba, alle involverte👏👏📚»

Bokbloggeren Godboken

EN FORNØYELSE Å LESE: «En veldig kul ungdomsbok. Lettlest, spennende og ikke altfor lang. Denne tenker jeg passer aller best for aldersgruppen, men det vil ikke si at jeg ikke koste meg med den, for det gjorde jeg. Anbefaler tenåringsforeldre å gi den som en sommergave til sin unge håpefulle. Det var en fornøyelse å få lese!»

Bokbloggeren Bokelskerinda

Omtaler

ANBEFALES TIL ALLE UNGDOMMER: «Kongen av Sotra byr på spenning og drama, mystikk og detektivarbeid. Eit fascinerende innhald som får leseren med frå fyrste side. Anbefales til alle ungdommer, uavhengig av kjønn. Boka er lettlest og treff målgruppa godt. Isaksen har gjort ein strålende jobb med å vise tida ungdommen går gjennom. Ein føler seg til stades i karakterene sitt liv. Fengende.» 

Bokbloggeren

EN BOK UNGDOMMEN VIL LIKE: Denne boka er ganske kul! 🙌 Jeg liker hvordan den har blitt til. Forfatter Runo Isaksen har samarbeidet med to niende klasser på Sotra. De har fått lese og diskutere med forfatteren før boka var ferdig. Hva fungerte? Hva fungerte ikke? Et slikt prosjekt hadde jeg likt å ha da jeg gikk på ungdomsskolen i alle fall.🤩 Tror dette er en bok ungdommen vil like.😊🙌

Bokbloggeren Bokbritt

NERVE I KRIMINALMYSTERIUM: «JKs fortellerstemme er romanens sterkeste kort. Han er blyg, forvirret, misunnelig, nysgjerrig, av og til uventet modig. Det er en nerve der. Boka forandrer seg fra å være en spenningsfortelling om en nifs nabo som kanskje er terrorist, til å være et rent kriminalmysterium som oppklarer hvordan hemmeligheter i fortiden har skapt dagens situasjon. Sidesporet Karl framstår som en slags lærebok i intrigebygging.» 

Morten Olsen Haugen, barnebokkritikk.no

MIDT I BLINKEN: «Hvis du har en ungdom i huset, og vil at han eller hun skal begynne å lese bøker, er «Kongen av Sotra» midt i blinken! Her er det spenning fra første side av – og spenningen bygger seg opp, mer og mer etter hvert som historien utfolder seg. Slik en skikkelig thriller eller krim skal. En spennende og underholdende bok som det er vanskelig å legge fra seg, og som dessuten gir leseren noe å tenke på –slik gode ungdomsromaner helst skal gjøre. En bok som virkelig treffer ungdommene der de er, og gir en ypperlig mulighet til å stimulere de unges leselyst og leseglede!»

Frode Thuen (psykolog, parterapeut og litteraturformidler)

FLOTT SOMMERLESNING FULL AV ACTION: «En lettlest, spennende ungdomsroman jeg koste meg med. En flott sommerlesning som er fullpakket med action og spenning. Kan stimulere leselysten til de unge. En bok som er underholdende og du må tenke litt, kanskje er ikke ting så farlig om man prøver noe nytt. En bok jeg anbefaler, her får du litt av alt, spenning og gryende forelskelser.»

Hildes bokblogg

MASSEVIS AV SPENNING: «En ungdomsroman med massevis av spenning og ungdommelige følelser. Dette er Isaksens første ungdomsroman, og han brukte elever i 9. klasse til å lese gjennom og kommentere underveis. Boka bør altså passe målgruppa. Jeg ble dratt med av handlingen. Kanskje er ikke alt og alle helt som man tror likevel. Fiffig bok, med ungdommelig mot og spenning.»

Bokbloggeren Ingaleser

Ungdommer som medskapere 

Unik tilblivelse: Våren 2022 samarbeidet Runo Isaksen med to 9. klasser på Tranevågen ungdomsskule på Sotra.

 

Elevene leste hele manus før det ble ferdig bok. Isaksen var i klassene flere ganger og hadde livlige samtaler – og brukte innspillene deres aktivt. På denne måten har elevene blitt medskapere av denne romanen.

Til slutt ga elevene korte, skriftlige vurderinger av romanen. Her er noen sitater fra dem: 

 

«Spennende!»

«Troverdig.»

«Gøy bok!»

«Bra at det er så mystisk.»

«Masse spenning, og uventet tvist!»

«Veldig gjenkjennelig»

bottom of page